Frokost på Sæby Friskole

Vi spiser sammen i spisefamilier. En spisefamilie er en gruppe af elever, der spiser sammen i en længere periode på en bestemt plads i spisestuen.

Spisefamilien kan være kønsopdelt, aldersopdelt eller det modsatte. Personalet er gæst hos de forskellige spisefamilier.
Ideen er at møde andre i en spisesituation og derigennem øge kendskabet til hinanden, samt opleve andres madvaner.

Før vi går i gang med frokosten, er der forskellige opgaver, der skal klare i spisestuen. To fra spisefamilien har ansvar for at dække bord til spisefamilien. Der er altid dug og lys på bordet og der dækkes op med tallerken, kniv, gaffel, glas og gåsevin.

Før måltidet kan begynde, synger vi et bordvers.

Den klassiske madpakke er altid en vinder, og det er spændende at se, hvad der er kommet i.
En anden mulighed – primært for de lidt ældre elever, er en uge-mad-kasse. Uge-kassen indeholder brød og pålæg til en uges forbrug. Eleverne kan således selv smører dagens måltid.

Efter Frokosten er spisefamilierne på skift ansvar for at spisestuen ryddes op og at opvasken klares.

Kompetencemålene for faget madkundskab: Mad og sundhed, Fødevarebevidsthed, madlavning, måltider og madkultur er naturlige elementer i frokosten.

 

Bordvers

TAK til far og TAK til mor
Tak for maden på vort bord
Dugen dækker bordet tyst
Lyset bringer håb og lyst
Så nu kan vi spise
Vi vil ikke grise
”Uden mad og drikke
dur helten ikke”

Melodi: I en kælder sort som kul